Dé specialist in waterbehandeling sinds 1979
In ieder moderne groepenkast vind je er wel een: Een aardlekschakelaar. Een aardlekschakelaar beschermt mens en apparatuur tegen de gevaarlijke gevolgen van lekstroom. Kies voor een betrouwbare aardlekschakelaar van Schneider Electric.
Een aardlekschakelaar (vaak afgekort tot ALS) is een automatisch werkende schakelaar die in de groepenkast wordt gemonteerd. Een aardlekschakelaar zorgt ervoor dat gevaarlijke lekstromen naar de aarde worden afgeleid. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer er de isolatie van een elektrische leiding beschadigd is. Hierdoor kan de stroom naar buiten ontsnappen. Een aardlekschakelaar zorgt ervoor dat de stroom onmiddellijk wordt afgebroken. Dat kan helpen om elektrische schokken, brand of andere schade te voorkomen.
Een aardlekschakelaar werkt op basis van een indicator die aangeeft welke hoeveelheid lekstroom er wordt gedetecteerd. Deze hoeveelheid noemen we het afschakelvermogen. Als er lekstroom optreedt, verandert de stroomsterkte. Zodra de hoeveelheid lekstroom in de buurt komt van het afschakelvermogen, wordt de aardlek automatisch uitgeschakeld. Hiermee worden gevaarlijke situaties voorkomen. De Schneider aardlekschakelaars hebben een een afschakelvermogen van 30mA. Dat betekent dat hij afschakelt wanneer er tussen de 15mA en 30mA lekstroom wordt geconstateerd.
Lekstroom kan grote gevolgen met zich meebrengen. Het is dus van groot belang om een goede beveiliging in de groepenkast te hebben tegen lekstroom. Lekstroom treedt op als er spanning lekt uit het stroomcircuit van een aangesloten apparaat. Dat kan gebeuren als er bijvoorbeeld water in een apparaat komt, of wanneer de isolatie van de bedraging versleten is. Niet alle stroom die in het elektrische circuit gaat, keert dan terug. Een aardedraad die is bevestigd aan de metalen behuizing van een geaard elektrisch apparaat kan helpen lekstroom via de geaarde stekker naar de aardlekschakelaar te leiden.
Als een elektrisch apparaat niet geaard is en onder spanning staat, kan een persoon die in contact komt met het apparaat een elektrische schok krijgen. Daarom is het ook van groot belang om voor geaarde stopcontacten te kiezen. Anders kan een aardlekschakelaar alsnog zijn werk niet goed doen. Door te kiezen voor stopcontacten met randaarde, weet je zeker dat je de veiligheid voor de mensen in huis aanzienlijk verhoogt!
Kies je voor een aardlekschakelaar, dan worden de groepen (installatieautomaten) hier altijd achter gemonteerd. Op deze manier beschermen ze deze groepen. Uiteraard moet dit op de juiste manier worden aangesloten. Een aardlekschakelaar mag maximaal vier groepen beveiligen. Ook is het belangrijk dat de groepen op een evenredige manier worden verdeeld over de aardlekschakelaars. Hiermee maak je dus groepjes van je installatieautomaten.
Heb je bijvoorbeeld negen groepen, verdeel ze dan evenredig over drie aardlekschakelaars (3/3/3). Kies je voor een groepenkast met elf groepen, dan kan dat ook (4/4/3). Een klein verschil is geen probleem, maar let op de verdeling. Schneider Electric adviseert bovendien om in een groepenkast op zijn minst twee aardlekschakelaars te monteren. Als er dan lekstroom optreedt, dan schakelt slechts één van de twee groepen uit. Dan heb je altijd nog stroom in een deel van je woning. Wel zo handig!
Valt je aardlekschakelaar uit? Dan treed er ergens in je woning lekstroom op. De aardlekschakelaar gaat uit, wat betekent dat alle (maximaal vier) gekoppelde groepen geen stroom meer krijgen. Misschien merk je het omdat het licht of de televisie uitvalt. Afhankelijk van welke aardlek er uitvalt, kan het ook zijn dat je koelkast of vriezer ermee stopt. Het is slim om daar alert op te zijn.
Je kunt zelf onderzoeken waar de lekstroom optreedt of welk apparaat eventueel defect is. Volg de onderstaande stappen.
1. Schakel in je groepenkast alle aangesloten groepen af.
2. Schakel de aardlekschakelaar in en schakel de eerste groep in.
3. Schakel vervolgens de tweede, derde en vierde groep achter de aardlekschakelaar in, totdat de aardlek weer uitvalt.
4. Heb je de groep met de lekstroom gevonden? Schakel dan alle groepen weer in behalve de groep die het probleem veroorzaakt.
5. Bekijk welke apparaten op deze groep zijn aangesloten. Steek ze een voor een in het stopcontact en kijk bij welk apparaat de aardlek weer uitschakelt. De waterkoker, stijltang en magnetron, en andere consumentenelektronica zijn voor de hand liggende apparaten.
6. Valt de aardlekschakelaar weer uit bij het in het stopcontact steken van een bepaald apparaat? Dan weet je dat dit de boosdoener is en dan het apparaat defect is.
Heb je uitgesloten dat de foutstroom uit een aangesloten apparaat komt? Dan is er wellicht iets aan de hand met de elektrotechnische installatie of met de aardlekschakelaar zelf. In dat geval is het raadzaam om contact op te nenem met een installateur of elektricien. Deze kan helpen om de storing verder te onderzoeken.
Schneider Electric is een bekende en bewezen fabrikant van elektrische producten, waaronder aardlekschakelaars. Enkele van de belangrijkste kenmerken van Schneider Electric’s aardlekschakelaars zijn:
Als het aankomt op een veilige stroomdistributie in je woning, laat je liever niets aan het toeval over. Met de aardlekschakelaars en andere geavanceerde componenten van Resi9 kies je voor een betrouwbare beveiliging voor mens en apparatuur. Met de Resi9-componenten breid je de standaard Advanced groepenkasten eenvoudig uit met aanvullende functies, volledig naar eigen wens. Alle Resi9 componenten en Advanced groepenkasten zijn voorzien van een KEMA-keur.
EAN-code | |
---|---|
Merk | Schneider |
Type aansluiting | Aardlekschakelaar |
Types |
Dé specialist in waterbehandeling sinds 1979